Pedrera Can Saboia SL som una empresa dedicada a l’extracció, producció i subministre d’arids de composició basàltica, situada al turó de Sant Corneli, al municipi de Fogars de la Selva.

La producció de la pedrera avarca qualsevol tipus de material de tall per a la construcció, àrids per a jardineria i decoració, matèries primeres per a l’elaboració de formigó i mescles asfàltiques, i fins i tot productes per a l’agricultura.

can-saboia-01

Aquest aflorament, situat a la serralada litoral catalana, forma part de l’anomenat triangle volcànic de Catalunya, delimitat per les zones volcàniques de La Garrotxa (municipis d’Olot, Les Planes d’Hostoles), L’Empordà (municipis de La Bisbal, Arenys d’Empordà, Rupià) i La Selva (municipis d’Hostalric, Fogars i Maçanet de la Selva).

can-saboia-06

En Sant Corneli ens trobem l’aflorament d’una colada basàltica olivínica, del mateix tipus que la que apareix a Hostalric, amb la diferència que al trobar-se en la Serra Litoral Catalana, el basalt talla un aflorament de leucogranets.

can-saboia-05

La referència més antiga de la qual es té coneixement data de l’any 1897, quan els habitants del poble descobreixen aquest volcà ja extint, on predominen les roques basàltiques en forma de columnes poligonals. Es comença a extreure de manera manual per a la formació d’ adoquins, que un cop extretes i tallades, es transporten en carro fins a Hostalric per després ser distribuïdes per tren fins a diferents punts del territori.
Amb els anys la explotació s’industrialitza, i a l’actualitat l’activitat extractora continua.

can-saboia-04